Obrázok novinky
19. 10. 2022

Ako ochrániť kartičky pred poškodením

Ako sa starať o kartičky tak, aby nestratili na svojej (zberateľskej) hodnote? V článku predstavujeme najbežnejšie a najefektívnejšie spôsoby, ako chrániť kartičky pred poškodením ich správnym uložením.
Fotka autora

SportZoo

Či už ste zberateľmi futbalových kartičiek, hokejových kartičiek alebo ste podľahli inému športu (napr. Oktagonu), každý čelil v úvode zberateľstva jednej na prvý pohľad nepatrnej, no veľmi dôležitej otázke: Ako a kde ukladať svoju zbierku? 

 

V úvode je potrebné poznamenať, že o tom, ako kartičky uložiť, rozhoduje každý sám. V našom článku sa snažíme predstaviť najbežnejšie a najbezpečnejšie spôsoby ukladania kariet. 

Prečo je tak dôležité dbať na správne uloženie kartičiek? 

Každá jedna zberateľská kartička má svoju hodnotu a snahou zberateľa by malo byť túto hodnotu zachovať. Prvým predpokladom pre udržanie hodnoty kariet je ich bezpečné skladovanie.

 

Poznáme niekoľko možností, v čom kartičky uskladňovať. Vhodný typ balenia závisí predovšetkým od úmyslu jeho využitia a samotného typu kartičky.

 

Bezpečné uloženie kartičky nám pomôže predísť znehodnoteniu v podobe poškodenia spôsobeného so zlou manipuláciou (pád kartičky a poškodenie rohov, zničenie hrán či škrabance), ale aj pred inými nežiaducimi vplyvmi, akými sú napríklad denné svetlo (vyblednutie kartičky) či malé prachové čiastočky.  

Albumy 

Jedným z najbežnejších spôsobov uloženia kartičiek je ukladanie do albumov. Tie nám umožňujú si zbierku kedykoľvek prezerať, no vzácnejšie alebo hrubšie kartičky do nich nepatria.

 

Ukladanie kariet do albumov:

 

  • patria doň len tenšie kartičky, ktoré sa pohodlne vmestia do fólie
  • do každého okienka fólie ukladáme len 1 kartičku, ktorá je viditeľná z oboch strán 
  • bezpečnosť kartičky zväčšíme, ak kartičku vložíme najprv do tzv. sleevu a následne zabalenú kartu vložíme do fólie
     

+ výhodou ukladania kartičiek do albumu je vizuálna stránka. Zberateľ si môže album kedykoľvek vytiahnuť, prezrieť, doplniť či inak usporiadať a znovu pohodlne odložiť

- nevýhodou je neúplná ochrana pred prachom. Albumy a fólie nedokážu zabrániť vniknutiu prachových častíc do fólií. Prach vo vnútri fólie môže kartu poškriabať

Pevné obaly 

Vo všeobecnosti rozoznávame dva druhy pevných obalov:

 

  • Toploader
  • One Touch Holder

 

Toploader je jednodielny obal z mäkkého plastu, ktorý je v hornej časti otvorený, tak aby sme doň pohodlne vložili kartičku.

IMG_0203-min.JPG

 

Vyrába sa v rôznych hrúbkach pre všetky druhy kartičiek (od tých najtenších až po tie najhrubšie). Kvôli jednoduchšej manipulácii s kartičkou je výška a šírka toploadera o niečo väčšia ako rozmery samotnej kartičky.

IMG_0198-min.JPG

 

Pred uložením kartičky do toploaderu, ju vkladáme do tenkého sleevu, ktorý nám pomáha kartičku ochrániť pred nežiadúcim poškriabaním či iným povrchovým poškodením.

balenie kartičky do sleeve obalu.gif

 

Ak je pre nás bezpečnosť kartičky prvoradá, toploader s kartičkou môžeme vložiť do tzv. team bagu, ktorý možno veľmi zjednodušene označiť za “sleeve obal na toploadre”. Takto zabalená karta je dostatočne chránená a bráni vniknutiu prachu do toploadra či inému poškodeniu. 

 

One touch holder (môžete sa stretnúť aj s označením “one touch”, “holder” alebo “magnet”) je azda najlepším ochranným obalom pre kartičky. Je vyrobený z tvrdeného plastu a má 2 diely, ktoré spája maličký magnet (aj z tohto dôvodu sa medzi niektorými zberateľmi udomácnilo označenie “magnet”).

IMG_0208-min.JPG

 

Menšia časť holderu sa dá ľahko oddeliť od puzdra, do ktorého kartu vkladáme. Rovnako ako toploadre, aj tieto obaly sa vyrábajú v rôznych hrúbkach, no výška a šírka obalu je plne prispôsobená rozmeru kartičky. Kartička si tak do one touch holderu dokonale “sadne”.

 

Magnetický One touch holder po uzatvorení chráni karty pred vonkajšími vplyvmi, vrátane vniknutia prachu.

 

Väčšina One Touch holderov je vyrobená z plastu s UV ochranou, no vystavovanie kartičiek na dennom svetle sa napriek tomu neodporúča. Riziko vizuálneho poškodenia karty vyblednutím farieb či poškodením materiálu kartičky pod vplyvom vyššej teploty je veľmi vysoké, čo má za následok zníženie hodnoty karty či dokonca jej absolútne znehodnotenie. 

Ukladanie kariet do krabíc 

IMG_0227-min.JPG

 

Ďalšou možnosťou, ako si možno ukladať kartičky, je uloženie do krabíc. Ide o špeciálne prispôsobené krabice vyrábané vo viacerých veľkostiach. Umožňujú uložiť stovky až tisícky kartičiek.

IMG_0225-min.JPG

 

Výhodou je nepochybne cena a priestorová nenáročnosť (napr. oproti albumom). Kartičky sú chránené pred slnkom a prachom, no veľkú nevýhodu pociťujú tí zberatelia, ktorí si radi svoje zbierky pomerne často prezerajú alebo ich prezentujú druhým.

 

Krabice rovnako neumožňujú uloženie kartičiek v toploaderoch či one touch holderoch. Karty je možné uložiť maximálne v soft sleeve. Je potrebné pamätať aj na to, že v prípade nechceného pádu krabice, sa môže znehodnotiť kompletne jej celý obsah. 

Ukladanie kariet do špeciálnych na mieru vyrábaných kufríkov (a krabíc)

Pre najnáročnejších zberateľov je tu možnosť uložiť svoje kartičky do špeciálnych kufríkov. Zvnútra sú oblepené penovou výplňou a tak sú odolné voči pádom.

 

Do kufríkov sa zvyknú odkladať kartičky v plastových obaloch a sú určené predovšetkým pre tie najvzácnejšie zberateľské kúsky.

 

V zberateľskej komunite sa navyše čoraz viac rozširujú možnosti výroby boxu na mieru, podľa zadaných parametrov či dokonca aj podľa vopred dohodnutého vizuálu (meno hráča a pod.). 

 

Teraz už viete, že či už zbierate kartičky zo základného setu alebo tie najvzácnejšie, nízko limitované kúsky, je potrebné nezabudnúť na nevyhnutnú ochranu kartičiek.

 

Či stavíte na albumy s fóliami, toploadery či magnetické one touch holdery, je úplne na vás.

 

Zberateľstvo je o radosti a slobodnej voľbe čo a ako zbierať.

 

Prajeme Vám, nech sa vám vaše albumy či špeciálne upravené kufríky čo najrýchlejšie zapĺňajú! :) 

Fotka autora

SportZoo

Oficiálny výrobca kartičiek

company logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logo