Obrázok novinky
12. 10. 2022

Ako bezpečne zabaliť kartičky

Pri balení/odosielaní kartičiek platí jednoduchá zásada: Karty posielam tak, ako by som ich posielal sám sebe. Najdôležitejšia vec je zabaliť kartičky tak, aby nedošlo k ich poškodeniu.
Fotka autora

SportZoo

V prvom rade je potrebné si ozrejmiť, čo sa môže stať, ak kartičky zabalíme nesprávne. Odpoveď je jednoduchá. Prepravované kartičky sa môžu poškodiť či úplne znehodnotiť. Či už ide o zlú manipuláciu s balíkom zo strany prepravnej spoločnosti alebo aj iné nežiaduce vplyvy ako premočenie balíka vplyvom dažďa či snehu.

 

Výsledkom je najčastejšie ohnutie kartičiek, poškodenie ich rohov či hrán. Takto poškodené kartičky strácajú svoju hodnotu.

 

Najčastejšou chybou je, že kartičky s cieľom “ušetriť” na balení a poštovnom, zabalíme do papiera a následne do obyčajnej, papierovej obálky. Je to síce najlacnejší variant, no takmer s určitosťou dôjde k poškodeniu kartičiek.

 

Preto sú toploadre či plastové krabičky pri balení kariet prakticky nutnosťou. 

Balenie nižšieho počtu kartičiek 

Ak balíme menší počet kariet, nezabudnime každú kartičku vložiť do sleevu, teda tenkého sáčku vyrobeného v štandardných rozmeroch kartičky.

balenie kartičky do sleeve obalu.gif

 

Následne v závislosti od druhu kariet vyberieme správny druh toploaderu. Pri nižšom počte kartičiek môžeme karty vložiť do hrubšieho toploaderu. Rozhodne však musíme zvoliť správny rozmer, ak je toploader príliš hrubý a kartičky v ňom ‘lietajú’, opäť hrozí ich poškodenie.

 

Pri drahších či hrubších kartičkách by sme mali zabaliť každú kartičku do osobitného toploaderu.

 

Toploader je potrebné zalepiť papierovou páskou, ktorá po jej odstránení nezanecháva lepidlo na plaste, z ktorého je toploader vyrobený.

IMG_0181-min.JPG

 

Zalepený toploader následne putuje do team bagu. Jeho výhodou je, že sa doň častokrát zmestí viacero toploaderov. Následne jednotlivé team bagy zlepíme papierovou páskou a vytvoríme tak jeden kompaktný celok.

 

Pri výbere obálky volíme vždy bublinkovú obálku. Bublinková plastová fólia má dvojaký efekt - chráni karty pred tlakom a poškodením a zároveň vytvára lepšiu ochranu pred znehodnotením samotnej obálky. 

 

Čo ak nemáme toploader? Ako náhradu môžeme použiť tvrdé, kartónové dosky. Zvyčajne majú kartóny o niečo väčší rozmer ako samotné kartičky, aby boli kartičky dostatočne chránené z každej strany.

IMG_0183-min.JPG

 

Pri tomto type balenia je absolútnou nutnosťou zabaliť kartičky do sleevov, následne sa vložia medzi kartóniky, ktoré sú dobre a bezpečne zalepené. Po zlepení kartónikov pokračujeme s balením rovnako, ako v prípade toploaderov. 

Balenie väčšieho počtu kariet

Pri vyššom počte kartičiek siahneme po plastových krabičkách, ktoré sú vyrobené priamo na kartičky a majú rôzny objem (od krabičiek na 35 kartičiek až po 150).

IMG_0211-min.JPG

 

Do týchto krabičiek balíme kartičky bez akýchkoľvek obalov. Ak je krabička určená na väčší počet kariet, je nutné krabičku vystužiť tak, aby boli karty zafixované a nehýbali sa. Využiť na to môžete kartóniky či noviny.

 

Každú krabičku je potrebné zalepiť (ideálne papierovou) páskou. Ak zasielame len 1 alebo 2 krabičky, odporúčame ich zlepiť spolu a následne vložiť do veľkej bublinkovej obálky. 

IMG_0220-min.JPG


Ak je krabičiek viac, na prepravu môžete použiť ľubovoľnú krabicu. Opäť však starostlivo dbajte na výstuž, aby sa obsah v balíku nijakým spôsobom nehýbal a ‘neplával’ v ňom. Ako výstuž odporúčame využiť bublinkovú, plastovú fóliu. 

IMG_0221-min.JPG

 

Komunikujte s kupcom/predajcom 

Pri predaji, výmene či kúpe kartičiek nezabudnite správne odkomunikovať balenie. Nie je na škodu sa uistiť, akým spôsobom a v akej forme budú kartičky zaslané.

 

Pokiaľ nemáme istotu, že nám zberateľ zašle správne zabalené karty, môžeme ho odkázať aj na tento článok :)

 

V prípade, že kartičky predávate, dajte kupujúcemu možnosť vybrať si spôsob balenia, prepravnú spoločnosť či dokonca aj poistenie zásielky. Býva zvykom (ak nie je dohodnuté inak), že zvýšené nároky na balenie/poistenie zásielky vždy hradí kupujúci.

 

Všetko je o komunikácii, ktorú netreba zanedbať.

 

Nie je predsa nič horšie, ak kartička, na ktorú sa tešíme, príde poškodená.

 

Prajeme príjemnú zábavu pri balení a rozbaľovaní kariet, nech sa k Vám vždy dostanú kartičky v stopercentnom stave :)

 

Balenie kartičiek krok po kroku: 

balenie kartičky.gif

 

1) Na balenie budeme potrebovať: lepiacu pásku, kartóniky, sleeve obaly, toploader, bublinkovú obálku
2) kartičku vložíme do sleeve obalu a následne do toploaderu, kt. zhora zalepíme papierovou páskou. 
Toploader zároveň následne odporúčame zabaliť do obalu s názvom "team bag".
3) toploader v team bagu vystužíme kartónikmi, ktoré opäť zlepíme papierovou páskou 
4) kartička putuje do bublinkovej obálky
 

Fotka autora

SportZoo

Oficiálny výrobca kartičiek

company logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logo